poniedziałek, 3 października 2011

Drożdże są fajne. Szkoda tylko,że zwykle wymagają od nas sporo zachodu. Mam jednak przepis na drożdżówkę , która robi się niemal sama :)  Tak mnie to niegdyś zachwyciło, że robiłam  ją  (a raczej sama się robiła :) ) co najmniej raz w tygodniu , aż ... wszystkim się przejadła :D Dlatego też tym razem , po dłuższej przerwie, upiekłam ciasto tylko z połowy porcji, na próbę :) Ale wy śmiało róbcie z całej.

Drożdżówka która sama się robi




SKŁADNIKI:


  • 5 jajek
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 szklanek mąki   
Ciasto najlepiej przygotować rano, a po kilku godzinach, na przykład po powrocie z pracy, piec. Do większej miski wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Mieszamy łyżką. Odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce na co najmniej 3 godziny. 

Drożdżówka która sama się robi

Pieczemy w takiej typowej blaszce do ciasta około 40 min w temperaturze 180 stopni.

Drożdżówka która sama się robi

Dobrze jest pod koniec pieczenia przykryć drożdżowkę folią aluminiową, by się nam zbytnio nie spiekła.Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Podziel się odrobinką z kruszynką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a zapraszam, dziś znowu robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze a nam akurat piekarnik nie działa :((
    dzięki za odwiedziny na moim blogu :) chętnie będę korzystała z Twoich przepisów i mam nadzieję, że niedługo napiszę jakąś nową notkę;p zaczęło się studenckie życie więc restauracje raczej rzadko będę odwiedzać..

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, przepis znany mi dokładnie, aczkolwiek miłośniczką drożdżówek jestem do czasu, dopóki nie wystygną :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Polina, to czas teraz na testowanie prostych i tanich przepisów :D

    Martyna - ja mam podobnie, na szczęście moi chłopcy (mąż i synek, żeby nie było :P ) są dla drożdżówek bardziej wyrozumiali :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.