piątek, 20 lipca 2012

Kolejny przepis z cukinią w roli głównej. Wiem, wiem, katuję tę cukinię w ilościach masowych, niczym Breivik norweską młodzieżówkę...Niestety nie mogę obiecać,że przestanę, bo sezon na nią trwa dość długo, a to jedno z moich ulubionych warzyw. I ma taki ładny podłużny kształt...Ciekawe co Freud powiedziałby na to moje zamiłowanie :D

Podłużny kształt ma również parówka, pięknie wkomponowała się więc w ten oto przepis. Razem z twarogiem...Hmm, lepiej już przejdę do przepisu :P

Cukinia faszerowana serem, twarogiem, parówkami i jajkiem



SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • 2 jajka :)  na twardo
  • 10 dag twarogu tłustego
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 parówki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Możecie tez obrać cukinię, ja tego nie zrobiłam bo wolę taką ze skórką. Jajka obieramy, siekamy drobno, wrzucamy do miseczki. Parówki pozbawiamy foli, kroimy na plasterki. I także  - siup do miseczki. Podobnie twaróg, koperek, starty żółty ser, przyprawy.

Mieszamy starannie  i napełniamy "miseczki" z cukinii powstałą w ten sposób masą.  Naczynie żaroodporne smarujemy obficie masełkiem, układamy w nim nasze połówki cukinii i pieczemy w piekarniku nagrzanym do jakichś 190 stopni około 15 minut.
W tym czasie roztapiamy  resztę pozostałego masła, dodajemy do niego bułkę i tym polewamy cukinie. Zapiekamy następne 15 min.

My jedliśmy toto z frytkami :)


Cukinia faszerowana parówkami, serem, twarogiem i jajkami




1 komentarz:

  1. jeju jakie piękna zdjęcia! aż by się chciało podkraść troszkę :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.