SKŁADNIKI:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 mały brokuł
- 1 duże jajko (albo 2 małe)
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 czubata łyżka drobno posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
- 1 łyżeczka soli
- mąką do posypania blatu
PRZYGOTOWANIE:
Proporcja ziemniaków do brokułów powinna wynieść mniej więcej 1:1.Jeśli robicie kopytka od samego początku, tzn. zaczynacie od surowych warzyw, to oczywiście musicie ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Pod koniec gotowania do ziemniaków dodajecie brokuła podzielonego na różyczki i gotujecie warzywa razem, aż wszystko będzie miękkie. Odlewacie wodę i rozgniatacie dokładnie warzywa na papkę (nie zdejmując z ognia-niech reszta wody odparuje). Kiedy papka nieco ostygnie dodajecie do niej resztę składników (jajka, mąkę i zieleninę) i zagniatacie ciasto na kopytka.
Ja korzystałam z warzyw, które pozostały mi z poprzedniego obiadu, więc brokuła zmiksowałam razem z zieleniną i dopiero połączyłam z rozgniecionymi ziemniakami.
Dodałam do warzyw mąkę, jajka i zagniotłam ciasto. Na wysypanej mąką stolnicy z ciasta porobiłam wałeczki...
....które następnie pokroiłam na kluski.
Ugotowałam je partiami w osolonym wrzątku ( około 2-3 minut) .
Z czym je podać? Z jakimś dobrym sosem lub...po prostu z masełkiem.
ale muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuń