niedziela, 16 października 2011

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż jabłkowo-cynamonowy

Jeśli macie dzieci, lub same nimi jesteście ( choć troszkę , tak w środeczku )  to musicie zrobić tę potrawę. Na pewno się uda i szybko, sprawnie Wam to pójdzie, bo nawet antytalent kulinarny sobie poradzi. Tu nie ma się co nie udać. To lecimy z tym koksem, nie?



SKŁADNIKI:


  • 1 torebka ryżu
  • 2 jajka
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • 4 łyżki cukru
  • masło do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do posypania blaszki
Wybieramy najpiękniejsze jabłka z koszyczka :D

Ryż jabłkowo-cynamonowy

Obieramy je i kroimy na kawałeczki. Możemy je równie dobrze zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja jednak polecam takie kawałeczki, które się potem pięknie przypieką w piekarniku. Ryż gotujemy w wodzie. Jeśli chcecie i lubicie mleczny smak, woda może być pół na pół z mlekiem. Do ryżu dodajemy nasze kawałki jabłek, cukier, cynamon oraz jajka.

Ryż jabłkowo-cynamonowy


Przekładamy na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę.

Ryż jabłkowo-cynamonowy

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Zajadamy ciepłe :) Smacznego! 

Ryż jabłkowo-cynamonowy

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm aż mam smaka na taki ryż:)
    obserwuje i licze na to samo:D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmyy.pycha..moze sie skusze
    buziaki.zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.