środa, 19 września 2012

Przepis na lane kluski

Straszliwie kluski lane lubię.Za smak oczywiście, ale tez za prostotę i o jak błyskawicznie się je przygotowuje. Pasują do wielu zup - i tych na słodko, i tych na słono - np. do rosołu. To taki, można powiedzieć, podrobiony makaron :) A tani jak barszcz :)



 SKŁADNIKI: 

  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 łyżka wody
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka wbijamy do miski. Miksujemy je starannie, po czym wlewamy wodę. Nie przestając miksować, dosypujemy po trochu mąkę. Ucieramy  około 4-5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być dość gęste, gładkie i puszyste. Jego konsystencja jednak  ma pozostać lejąca.

W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Solimy  ją do smaku. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem. Kiedy miska jest już pusta, lekko mieszamy kluski w garnku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię . Gdy woda z kluskami ponownie zacznie wrzeć, odcedzamy kluski na sitku.

Podajemy natychmiast.

Lane kluseczki z mąki i jajek dodatek do zup




25 komentarzy:

  1. No, no. To moje takie zwarte nie wychodzą! A bardzo lubię.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam lane kluseczki, ale nie mam takiej wprawy w robieniu ich, jak Ty. ;) Cóż, trzeba będzie poćwiczyć...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, mogłabym je jeść nieustannie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rosół z lanymi kluskami to mój smak dzieciństwa. Moja babcia zawsze je robiła, ale takie bardzo cieniutkie, lubiłem tą sieć nitek w rosole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!
    Z dzieciństwem mi się kojarzą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czeto robie taie lane kluseczki córka, zajadają z usmiechami na buziach!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam dodać do wyrobionego ciasta nać pietruszki :) (UWIELBIAM)

    OdpowiedzUsuń
  8. przypominają mi kluski kładzione które gotowaliśmy w szkole na technologi żywności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja do wody dosaje 2 kostki rosolowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak komuś smakuje i chce się truć to można do wody dodać nawet KRECIKA do udrażniania kanalizacji.

      Usuń
  10. można też bezpośrednio wlac do zupy i w niej je ugotowac

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne są rowniez z mlekiem i cukrem. Szaleje za tym !!;) polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie z śmietaną i cukrem są pyszne polecam

      Usuń
    2. Takie z śmietaną i cukrem są pyszne polecam

      Usuń
  12. Zrobilam moje pierwsze w zyciu i wyszly! :) Dodalam do koperkowej, ale wyobrazam sobie, z truskawami w smietanie tez bedzie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z wygladu ze zdjecia to sa kluski kładzione-lane kluski maja inny wyglad sa cieniutkie

    OdpowiedzUsuń
  14. to co w koncu ucieramy czy miksujemy ,jak dla mnie to te kluski wygladaja na kladzione.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tam lane kluski robię na oko. taki przepis jak dla mnie jest niemiarodajny. Wszystko zależy od wielkości jajek i rodzaju zastosowanej mąki. Powinny być po prostu podane składniki bez proporcji. Mieszasz, konsystencja jest dobra, robisz kluski ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rosół lane kluseczki...mój smak dzieciństwa:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. A jadał ktoś z mlekiem ?:D
    Gotowane na mleku są pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja robie ciut gesciejsze i małą łyżeczką wkładam do gotującego się rosołu i powstają takie małe pączusie .Moi to uwielbiają!

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam :-)
    Dzis bede robic zupe koperkowa i salatka jarzynowa :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.