wtorek, 17 lipca 2012

Przepis na kanapki. Wiem, że to śmiesznie brzmi, bo przecież co jak co, ale kanapkę to każdy potrafi sobie przygotować. Ale prawda jest taka, że kanapka kanapce nie równa, a niektórymi połączeniami smaków warto się dzielić, bo mimo prostoty - są wyborne.

Te kanapeczki nadają się nawet dla gości, szczególnie tych niespodziewanych, których wypadałoby czymś nakarmić. A bywa, że w lodówce pustki...I nie będzie to drobna fikuśna przegryzka, ale solidna, pożywna kanapka - bardzo smaczna przy tym.

Kanapki z jajkiem, pomidorem, świeżą bazylią i masłem paprykowym.
 



SKŁADNIKI:

  • 4 kromki żytniego chleba
  • 2 jaja na twardo
  • garść świeżej bazylii
  • 1  dużą łyżkę masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kanapki z jajkiem, pomidorem, świżą bazylią i masłem paprykowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Masło ucieramy z papryką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy nim kromki chleba. Jajko obieramy i kroimy na plasterki. Podobnie kroimy pomidora. Bazylię płuczemy w wodzie, odsączamy i siekamy drobno.

Dwie z czterech kromek obkładamy solidnie taką posiekaną bazylią. Na niej układamy "na zakładkę" plasterki pomidora i jajka - na zmianę. Posypujemy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy drugą kromką chleba.

Możemy  kanapki pokroić na mniejsze - będą bardziej  eleganckie :D


3 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.