No dobra, płow powinnam napisać w cudzysłowie. Bo to jednak tylko taka moja wariacja na jego temat.
Przede wszystkim, użyłam zamiast baraniny czy wieprzowiny, mięsa drobiowego - wszystko po to by również mój mąż zechciał to danie zjeść :)
Podobno jedną z podstawowych przypraw, jaką dodaje się do pilawu, jest berberys. Niestety nie posiadam go w domu, ani nie znalazłam w okolicznych sklepach. Musiało się obejść bez niego.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, z dodatkiem kurkumy i kuminu.
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle - pilnujemy by się nie przypaliła, ma ona jedynie się poddusić.
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy - solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wykładamy do niego ryż z dodatkami. Na wierzchu układamy masło pokrojone na wiórki. Im staranniej to zrobimy, tym mniej będzie przypieczonego z wierzchu ryżu ( patrz zdjęcia :) ).
Pieczemy danie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 45-50 min.
Przede wszystkim, użyłam zamiast baraniny czy wieprzowiny, mięsa drobiowego - wszystko po to by również mój mąż zechciał to danie zjeść :)
Podobno jedną z podstawowych przypraw, jaką dodaje się do pilawu, jest berberys. Niestety nie posiadam go w domu, ani nie znalazłam w okolicznych sklepach. Musiało się obejść bez niego.
SKŁADNIKI:
- 300 g ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 spore cebule
- 5 marchewek
- bulion warzywny
- 1/2 kostki masła
- olej
- kumin ( do kupienia np. TU )
- kurkuma
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż gotujemy w bulionie przez około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę, po czym szklimy ją na niewielkiej ilości oleju.Pierś z kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, z dodatkiem kurkumy i kuminu.
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle - pilnujemy by się nie przypaliła, ma ona jedynie się poddusić.
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy - solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Pieczemy danie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 45-50 min.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńBez czosnku to nie płow:)
Usuń