SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- 1 łyżka mleka lub wody
- 1 łyżeczka łagodnej papryki proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piersi z kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości. Rozbijamy ostrożnie, by nie podziurawić mięsa. Polecam, jak zwykle, rozbijać drobiowe mięso przez folię, wtedy nie szarpie się go tak bardzo młotkiem i łatwiej uniknąć dziur.
Oprószamy mięso solą i pieprzem i odstawiamy na bok. Sami zaś zabieramy się za przygotowanie farszu.
Pieczarki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni na niewielkiej ilości oleju, lekko oprószone solą i pieprzem, na niewielkim ogniu, około kwadransa.
Na każdy rozbity filet nakładamy nadzienie. Zwijamy jak najciaśniej w rulon i spinamy wykałaczkami.
Jajko bełtamy z wodą lub mlekiem, dodajemy szczyptę soli.
Panierujemy kurczaka w jajku i bułce i smażymy na dość głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, z każdej strony, na złoty kolor.
Ja dla pewności, że mięso przesmażyło się do środka, pod koniec smażenia zmniejszyłam ogień i smażyłam jeszcze chwilkę pod przykryciem - ale mięso wtedy chłonie tłuszcz.
Smacznego!
Bardzo fajny wpis. Widać w tym pasję. Mi z kolei przyjemność sprawia drukowanie książek.
OdpowiedzUsuńI reklamowanie ich na kulinarnym blogu ? :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis;)
OdpowiedzUsuńzrób na odwrót najpierw 5min pod przekryciem a później przysmaż
OdpowiedzUsuńŚliczniutkie, ale ta sałata...
OdpowiedzUsuńKapusta :)
UsuńKapusta :)
Usuń