Jakbyście chcieli zjeść coś konkretnego, w dodatku rozgrzewającego w ten zimowy czas, korzystajcie z przepisu koniecznie.
SKŁADNIKI:
- 4 grube plastry schabu ( takie po około 20 dag)
- 15 dag mięsa mielonego ( ja użyłam drobiowego)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili ( suszona też może być)
- 5-6 pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- suszony tymianek, mielona słodka papryka, sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso opłukujemy, osuszamy, po czym za pomocą długiego, wąskiego, ostrego noża nacinamy w środku - robiąc "kieszonkę". Każdy kotlet solimy i pieprzymy z obu stron, odstawiamy.
Cebulę obieramy, siekamy drobno, po czym szklimy na odrobinie masła. Do cebuli dodajemy obrane , starte na tarce o grubych oczkach, pieczarki. Odparowujemy z nich wodę.
Studzimy. Dodajemy do nich mięso mielone oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy starannie.
Farszem pieczarkowo-mięsnym napełniamy kieszonki. Innymi słowy: wpychamy w otwory w kotletach tyle farszu, ile się da :). Spinamy otwór wykałaczkami. Oprószamy mięso mąką, po czym obsmażamy na rumiano na oleju. Wystarczy chwilka - tylko tyle by mięso się ładnie zrumieniło. Wyłączamy ogień, przykrywamy mięso pokrywką, by postało w cieple.
My zabieramy się za sos. Obieramy cebulę, paprykę i papryczkę chili pozbawiamy pestek. Kroimy warzywa w drobną kostkę. Szklimy je na oleju, najlepiej w rondelku.. Do nich dodajemy pomidory z puszki. Wkruszamy kostkę warzywną. Dodajemy też do smaku przyprawy : tymianek, paprykę czosnek i pieprz. Mieszamy. Zagotowujemy.
Na tymże sosie układamy nafaszerowany schab. Przykrywamy przykrywką i na maleńkim ogniu podduszamy około pół godziny.
I wsio :)
Tak przygotowane mięso będzie mięciutkie, dobrze doprawione, no i ciekawsze w smaku niż zwyczajne schabowe :)
Jakie pyszności, takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńpyszny schabik:) aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMięso z mięsem?? Ciekawe, na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńO ile nie jesteś wegetarianką - powinno Ci posmakować:)
UsuńM4reczek / ja tam wole robić z serem i pieczarkami ale i te sposób jest ciekawy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa nie byłam przekonana do przepisu ale mój facet był zachwycony:). Mięso mielone miałam wieprzowo-wołowe odpowiednio doprawione.
OdpowiedzUsuń