sobota, 9 lutego 2013

Tak, tak, faszerowałam niedawno pieczarkami pierś z kurczaka. Ale schabik to nie to samo. No i sos pomidorowy, ostrrry, robi  swoje :)

Jakbyście chcieli zjeść coś konkretnego, w dodatku rozgrzewającego w ten zimowy czas, korzystajcie z przepisu koniecznie.


SKŁADNIKI:

  • 4 grube plastry schabu ( takie po około 20 dag)
  • 15 dag  mięsa mielonego ( ja użyłam drobiowego)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili ( suszona też może być)
  • 5-6 pieczarek
  • 2  średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • suszony tymianek, mielona słodka papryka, sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Mięso opłukujemy, osuszamy, po czym za pomocą długiego, wąskiego, ostrego noża nacinamy w środku - robiąc "kieszonkę". Każdy kotlet solimy i pieprzymy  z obu stron, odstawiamy.
Cebulę obieramy, siekamy drobno, po czym szklimy na odrobinie masła. Do cebuli dodajemy obrane , starte na tarce o grubych oczkach,  pieczarki. Odparowujemy z nich wodę.
Studzimy. Dodajemy do nich mięso mielone oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy starannie.

Farszem pieczarkowo-mięsnym napełniamy kieszonki. Innymi słowy: wpychamy w otwory w kotletach tyle farszu, ile się da :). Spinamy otwór wykałaczkami. Oprószamy mięso mąką, po czym obsmażamy na rumiano na oleju. Wystarczy chwilka - tylko tyle by mięso się ładnie zrumieniło. Wyłączamy ogień, przykrywamy mięso pokrywką, by postało w cieple.

My zabieramy się za sos. Obieramy cebulę, paprykę i papryczkę chili pozbawiamy pestek. Kroimy warzywa w drobną kostkę. Szklimy je na oleju, najlepiej w rondelku.. Do nich dodajemy pomidory z puszki. Wkruszamy kostkę warzywną.  Dodajemy też do smaku przyprawy : tymianek, paprykę czosnek i pieprz. Mieszamy. Zagotowujemy.

Na tymże sosie układamy nafaszerowany schab. Przykrywamy przykrywką i na maleńkim ogniu podduszamy około pół godziny.

I wsio :) 

Tak przygotowane mięso będzie mięciutkie, dobrze doprawione, no i ciekawsze w smaku niż zwyczajne schabowe :)

Schab nadziewany mięsem mielonym i pieczarkami  pomidorowym sosie

8 komentarzy:

  1. Jakie pyszności, takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny schabik:) aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso z mięsem?? Ciekawe, na pewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile nie jesteś wegetarianką - powinno Ci posmakować:)

      Usuń
  4. M4reczek / ja tam wole robić z serem i pieczarkami ale i te sposób jest ciekawy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie byłam przekonana do przepisu ale mój facet był zachwycony:). Mięso mielone miałam wieprzowo-wołowe odpowiednio doprawione.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.