Wersja pt. " jemy oczami" , nawet jeśli to tylko ziemniaki podane jako "zapychacz" obiadowy. Żeby nie było, że tylko oczami : te beziki są naprawdę smaczne. No ale ciut więcej z nimi roboty niż z purée, czy innymi kartoflami gniecionymi tłuczkiem...
Gościom się na pewno spodoba, dzieciakom, i - choć nie mają metki i są tanie - wszelkiego rodzaju gadżeciarzom :)
Studzimy ziemniaki.
Gdy przestygną dodajemy jajka, masło, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki nakładamy do szprycy z założoną szeroką końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskamy nieduże "ciasteczka".
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut.
Jemy zdecydowanie na ciepło.
Gościom się na pewno spodoba, dzieciakom, i - choć nie mają metki i są tanie - wszelkiego rodzaju gadżeciarzom :)
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obieramy ziemniory, po czym gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odlewamy, odparowujemy i póki ciepłe-przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Wyjdą również utłuczone tłuczkiem , ale trza to zrobić dokładnie i starannie. Polecam maszynkę jednak :DStudzimy ziemniaki.
Gdy przestygną dodajemy jajka, masło, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki nakładamy do szprycy z założoną szeroką końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskamy nieduże "ciasteczka".
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut.
Jemy zdecydowanie na ciepło.
fajny przepis, ciekawe urozmaicenie obiadu:)
OdpowiedzUsuńale fajne :) uwielbiam ziemniaki w każdej postaci- to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńO, coś innego:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJadłem je ostatnio na weselu i po prostu były przepyszne, nawet poszedłem do kuchni zapytać jak to jest zrobione:)
OdpowiedzUsuń