piątek, 24 sierpnia 2012

Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem

Jeżeli macie dzieci, to wiecie, jaka jest potęga reklamy. Wchodzicie do sklepu i o jaki dział byście nie zahaczyli, na dzieci czyhają wszędzie reklamowane produkty. I to one są w największymi obiektami  żądzy posiadania. Najśmieszniejsze jest to, że nawet w dziale z nabiałem trudno dziecku przetłumaczyć, że zwykły twaróg jest zdrowszy, lepszy, niż jakieś serkopodobne coś znanej marki.

Ostatnio rozłożyło mnie jednak na łopatki, gdy moje dziecko zażyczyło sobie w sklepie pudełeczkowego ...ryżu o smaku czekoladowym. Wiecie pewnie który -  Belcośtam.  No dajcież spokój. Udało mi się odwieść dziecko od tego pomysłu tylko solennymi obietnicami, że w domu zrobimy podobny, lepszy może nawet. Dziecko średnio chciało mi uwierzyć, ale co tam, z pewnym ociąganiem, ale przystało na to. Uf. I tak powstał ten smakowity podwieczorek.

Deser z ryżu na słodko, z wiórkami kokosowymi i czekoladą




SKŁADNIKI:

  • 150 g ryżu
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej, lub 1 tabliczka gorzkiej :)
  • 1 łyżka masła
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • dekoracje wszelakie - u mnie prym wiodły wiórki kokosowe w jednym przypadku, zaś przypadek numer dwa wolał płatki migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mleko zagotowujemy, po czym wrzucamy do niego opłukany ryż. Gotujemy na niewielkim ogniu około 25 minut, bez pokrywki. Ryż ma być mięciutki. Po upływie tego czasu dodajemy do ryżu  czekoladę i masło. Jeśli wg. Was jest za mało słodkie- dosłodźcie. Ja nie użyłam cukru.

Ściągamy z ognia  garnek, dodajemy śmietanę, mieszamy. Przekładamy do szklaneczek, pucharków miseczek...do czego tam chcecie. Koniecznie danie udekorujcie, zwłaszcza jeśli przygotowaliście je z myślą o dzieciach. U mnie wystarczyły wiórki kokosowe i płatki migdałów. No i melisa. Ale nie powiedziałam w tej kwestii jeszcze ostatniego zdania :D

Deser z ryżu na słodko z czekoladą , wiórkami kokosowymi


8 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że kiedyś się zajadałem tym kupnym ryżem ;) Za to nigdy nie robiłem go w domu, może czas przypomnieć sobie stare smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek, czekam na ryż z tostera :D
      i to nie jest złosliwość-zadziwiasz ciagle kreatywnoscia, więc kto wie, może sie da )

      Usuń
  2. Ty to potrafisz mi smaka narobić :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, w domu wychodzi taniej a przede wszystkim zdrowiej:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, koniecznie muszę wypróbować ten przepis *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm.... Skoro upierasz się tak "na zdrowo", zamiast czekolady pokombinowałabym z kakao. Te kupne czekolady wcale nie są takie zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Za zdrowe to nie jest, chociaż na pewno zdrowsze od słodyczy sklepowych. Ale dzieciom tym bardziej nie powinno się podawać dużej ilości słodyczy, ważne by od małego zakodowac w nich zdrowe nawyki, bo we mnie mama zakodowała miłość do słodyczy i do teraz z tego wychodzę (a wszyscy i tak patrzą na mnie - jestes gruba - Twoja wina). Tutaj cos bardziej "fit": http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/risotto-na-wiele-sposob%C3%B3w-po%C5%BCywny-obiad-dla-sportowca :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.