Mania pieczenia ciasteczek mnie nie opuszcza. Tym razem padło na ciastka twarogowe, z dodatkiem płatków migdałów. Całkiem niezłe, choć jak to u mnie zwykle bywa, banalnie proste.
Wszystkie składniki (oprócz białka i migdałów) mieszamy ze sobą, dobrze wyrabiamy rękami. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm. Wycinamy za pomocą foremek ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut (aż będą złote).
Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki
- 25 dag tłustego twarogu
- 25 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier wanilinowy
- białko
- płatki migdałów do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki (oprócz białka i migdałów) mieszamy ze sobą, dobrze wyrabiamy rękami. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm. Wycinamy za pomocą foremek ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut (aż będą złote).
Smacznego!
świetnie wyglądają, mam podobny przepis na ciastka z twarogiem, chętnie zmodyfikuje go o Twój pomysł:D
OdpowiedzUsuńCzy one mialy wyjsc takiego twarde?
OdpowiedzUsuń