środa, 9 maja 2012

Kolejny chyba-dietetyczny przepis. W każdym razie jak na przekąskę - dosyć zdrowa, niezbyt tłusta - no i ten słonecznik :). Super usprawiedliwienie dla ewentualnego obżarstwa, bo przecież taki zdrowy :)

Precle z prażonym słonecznikiem na słono



SKŁADNIKI:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • ziarna słonecznika-grubo zmielone


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiewamy. Masło siekamy wraz z mąką. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.Odstawiamy ciasto (owinięte folią) na około 2 godziny do lodówki.

Po wyjęciu z ciasta toczymy wałeczki o grubości mniej więcej ołówka. Formujemy z wałeczków ósemki. Blachę smarujemy olejem. Układamy na niej gotowe precelki. Smarujemy każdy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnem słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180% aż do ich zrumienienia.

Precle z prażonym słonecznikiem na słono


5 komentarzy:

  1. Od czego one takie ślicznie żółciutkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję bez bicia ,że głównie od światła :D
      Popołudniowe słońce troszkę oszukało kolor :)

      Usuń
  2. Wyglądają genialnie. Z pewnością super byłoby je zjeść na trawce w parku :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.