Ryż i placki - to połączenie doskonałe......przynajmniej według mojego dziecka. Na kolację najczęściej życzy sobie albo jedno, albo drugie, dlatego też dla odmiany zrobiłam ... placuszki ryżowe. Słodkie, pachnące, kojarzą mi się z daniem typowo dla dzieci. Przyjemna kolacyjka, albo niedzielne śniadanko.Takie do zjadania jeszcze (lub już) w piżamie :)
Wykorzystałam do potrawy mleko kokosowe, ale można je zastąpić każdym innym.
Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Ja niektóre placuszki zrobiłam z dodatkiem kakao - są również bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu takie dwubarwne placuszki.
Wykorzystałam do potrawy mleko kokosowe, ale można je zastąpić każdym innym.
SKŁADNIKI:
- 100g ryżu
- 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- jajko
- 5 łyżeczek masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Ja niektóre placuszki zrobiłam z dodatkiem kakao - są również bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu takie dwubarwne placuszki.
O nigdy takich nie jadłam jeszcze,biorę jednego w takim razie :D
OdpowiedzUsuńBierz dwa - jasnego i ciemnego :)
OdpowiedzUsuńPlacka, klocków się nie je :)
OdpowiedzUsuńzrobię !
OdpowiedzUsuń