wtorek, 8 listopada 2011

Przepis na fasolkę po bretońsku pewnie każdy zna, ale może ktoś nie umie przygotować. Ja do dziś pojęcia nie miałam, że to taka prosta sprawa :) Jakoś mi nie po drodze było z własnoręcznym przygotowaniem tej potrawy. Ale na pewno nie raz jeszcze to danie powtórzę.

Fasola z kiełbasą pomidorami i cebulą

SKŁADNIKI:


  • 300g białej fasoli
  • 300g kiełbasy
  • 300g boczku ( u mnie domownicy nie lubią boczku, więc dodałam zamiast niego wędzoną szynkę)
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 przecier pomidorowy
Fasolę musimy namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej dzień ( a raczej noc) wcześniej. Rano wylewamy wodę, w której moczyła się nasza delikwentka, nalewamy nową wodę i gotujemy fasolę do miękkości. Pod sam koniec gotowania lekko ją solimy. To ważne, abyśmy solili na koniec, bowiem bez soli fasola gotuje się szybciej. 

Boczek (w moim przypadku szynkę) podgotowujemy z dodatkiem liści laurowych . Następnie kroimy mięso oraz kiełbasę w kostkę i podsmażamy. Wrzucamy do do wody w której gotował się boczek. Podsmażamy również cebulę pokrojona w piórka i czosnek, i także wrzucamy do wody. Ugotowaną fasolę również wkładamy do tego garnka. Zagotowujemy wszystko, po czym dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. 

Ja uwielbiam zajadać fasolkę z chlebem. 

Fasola z pomidorami kiełbasą i cebulą

4 komentarze:

  1. o jaaaaa.....narobiłaś mi apetytu i muszę chyba zjeść kolację;/ świetny blog! uwielbiam gotować;]
    pozdrawiam!

    salomeaj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząco wygląda ,może kiedyś wypróbuje :)Piekne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednak boczuś w fasolce jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.