piątek, 18 listopada 2011

Babka cytrynowa na kisielu

Zakochałam się w tej babce na zabój. Głównie dlatego,że jest łatwiutka jak nie wiem co, wyszła po prostu bosko: puszysta, pachnąca, żółciutka... Taka mała namiastka słońca :)

No i w końcu mam pomysł na wykorzystanie zalegających w szafce kisielków, które mój synek chomikuje, a jakoś nie pali się do ich jedzenia :)



SKŁADNIKI:


  • 3 kisiele o smaku cytrynowym
  • 1 proszek do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
 Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do tego żółtka - po jednym, cały czas ucierając. Do masy dosypujemy kisielki ( prosto z torebki, sam proszek). Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, w następnej kolejności zaś mleko. Z białek ubijamy pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą. 

Po wymieszaniu gotową masę przekładamy do formy ( np. keksowej). Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Możemy ją dodatkowo polać cytrynowym lukrem, lub po prostu posypać cukrem pudrem.


Ciasto z kisielków

Ot, i cała filozofia!

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam takie proste a takie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie,dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności!

    Na moim blogu rozdanie z Heavy Cross, do wygrania 4 różne pierścionki! Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś próbowałam zrobić babkę cytrynową i toi był ten jedyny raz, kiedy babka mi nie wyszła:( Może tym razem.... Kusisz:)

    Zapraszam do rozdania zwierzakowo - noworocznego!:)

    http://sandimeowmeow.blogspot.com/2012/01/giveaway-2.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest zachęcający - więc skorzystam z przepisu - DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.