Moje zamiłowanie do ryżu już zdążyliście poznać. Uwielbiam testować nowe sposoby jego przyrządzania, przyprawy, kolory... Ten, który chcę Wam pokazać to taki niby zwyklaczek, ale smakuje chyba wszystkim , którym zdarzyło mi się go podać. Przyrządzam go dość często jako dodatek do obiadu, bo jest aromatyczny, wyrazisty w smaku, a jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu i zaangażowania , niż ugotowanie zwykłego białego ryżu w torebce.
SKŁADNIKI:
- 100 g ryżu białego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- pół puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka masła
Gotujemy ryż w takiej ilości wody, jak podano na opakowaniu, uprzednio dodając do wody curry oraz sól. Dzięki dodatkowi curry w wodzie, ryż zrobi się pięknie żółciutki. Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę masła, kukurydzę z puszki oraz zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko starannie. Podajemy taki ryż jako dodatek do obiadu. Super pasuje np. do kurczaka oraz surówki z kapusty pekińskiej .
Żółty ryż z curry i kukurydzą zamiast ziemniaków