Daniem tym poczęstowała mnie jeszcze na studiach koleżanka ( tak, tak , ta od stolnicy). Jak na studenckie warunki , była to uczta nie z tej ziemi. Przyznam ,że zaskoczyło mnie to,że smażona kapusta i ryż tak razem bosko smakują. Ale sami zobaczcie...
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 2-3 marchewki
- por
- pół białej kapusty
- papryka czerwona
- kukurydza w puszce
- curry
- zioła prowansalskie
Szatkujemy kapustę, marchewkę i pora kroimy na plasterki. Paprykę kroimy na paseczki. Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. po czym dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, później kapustę i paprykę. Podsmażamy chwilkę, po czym dodajemy pora. Lekko solimy. Kiedy warzywa trochę zmiękną, dodajemy ryż, kukurydzę oraz przyprawy.
Oczywiście możemy modyfikować potrawę dodając do niej różne inne warzywa, jednak kluczową dla jej wyjątkowego smaku okazuje się biała kapusta.
Potrawa jest o tyle wdzięczna, że smakuje chyba jeszcze lepiej odgrzewana, można jej zrobić duuuuuuuuuuuuużo i nakarmić wszelkich spragnionych ciepłego jadła i ulubionych gości, nie wymaga ubrudzenia wszelkich możliwych posiadanych naczyń i jest bardzo sycąca. No i jak wygląda!
Oczywiście możemy modyfikować potrawę dodając do niej różne inne warzywa, jednak kluczową dla jej wyjątkowego smaku okazuje się biała kapusta.
Potrawa jest o tyle wdzięczna, że smakuje chyba jeszcze lepiej odgrzewana, można jej zrobić duuuuuuuuuuuuużo i nakarmić wszelkich spragnionych ciepłego jadła i ulubionych gości, nie wymaga ubrudzenia wszelkich możliwych posiadanych naczyń i jest bardzo sycąca. No i jak wygląda!
Ryż z warzywami i mięsem mielonym