wtorek, 17 kwietnia 2012

Ryż z mleczkiem kokosowym

Lubię kombinować z ryżem. Nawet jeśli ma być tylko dodatkiem do obiadu, staram się urozmaicać sposoby jego przyrządzania, eksperymentować ze smakami. Kilka opcji pokazałam Wam już na blogu. Dzisiaj kolejna- prościutka w przygotowaniu, aromatyczna i, choć delikatna, to przy tym wyrazista - kokosowa.

Tak przygotowany ryż możecie oczywiście zjeść na słodko - np. ze śmietaną i cukrem, na pewno będzie smakowała wspaniale, mnie zaś posmakowała wytrawna jego wersja, właśnie do obiadu.

Kokosowy ryż dodatek do obiadu




SKŁADNIKI:


  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml ryżu białego długoziarnistego (odmierzcie sobie miarką)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Kokosowy ryż dodatek do obiadu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż płuczemy dokładnie, najlepiej kilkakrotnie, aż woda będzie wolna od zanieczyszczeń, klarowna. Umieszczamy go w garnku, razem z wodą, mleczkiem kokosowym , solą, i cukrem. Zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień najbardziej jak się da, przykrywamy garnek i gotujemy, bez mieszania, 10-15 minut.

Po upływie tego czasu garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, nadal pod przykryciem, na jeszcze około 10 minut, tak aby ryż w spokoju sobie "doszedł".
Jeśli przygotujecie wszystko wg przepisu, ryż powinien wyjść sypki, nie rozgotowany, leciuteńko twardawy w środku. No i ta kokosowa nutka!

Kokosowy ryż dodatek do obiadu

6 komentarzy:

  1. Mogłabym go zjeść bez żadnych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pysznie smakuje z tajskimi i malezyjskimi daniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za ryzem... ale lubie kokosy... gdzie mozna dostac takie mleczko ? Nie spotkalam sie u mnie jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam akurat od Blue Dragona....Ale szukaj go w sklepach na półkach z orientalną żywnością, czyli tzw. U mnie w domu "wynalazkami" :)Kilka firm je robi z pewnością

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.