Kurczak w zupie cebulowej był jedną z naszych ulubionych straw z początków wspólnego mieszkania. Niewiele wówczas umiałam ugotować (tak! jeszcze mniej niż dzisiaj!), a toto zawsze się udawało, szybko się robiło i było smaczne. Z czasem nauczyłam się przyrządzać to danie bez dodatku zupy w proszku : KLIK , ale skoro o męskim gotowaniu mowa - już widzę jak A. sieka i praży praży cebulkę...
Postanowiłam więc przypomnieć i tę wersję.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na cienkie plasterki lub w kostkę.
Proszek z zupy cebulowej starannie rozprowadzamy ze śmietaną.
Układamy kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy plasterki serka topionego (najlepiej kroi się mocno schłodzony), polewamy śmietaną.
Pieczemy ok. 40-45 min. Pod koniec pieczenia posypujemy prażoną cebulką dołączoną do "Pomysłu na..".
Postanowiłam więc przypomnieć i tę wersję.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 WINIARY POMYSŁ NA... francuską zapiekaną zupę cebulową
- 1 serek topiony śmietankowy (ten taki prostokątny-100g)
- mała śmietana słodka 30 % ( 200 ml)
- odrobina masła do wysmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Proszek z zupy cebulowej starannie rozprowadzamy ze śmietaną.
Układamy kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy plasterki serka topionego (najlepiej kroi się mocno schłodzony), polewamy śmietaną.
Pieczemy ok. 40-45 min. Pod koniec pieczenia posypujemy prażoną cebulką dołączoną do "Pomysłu na..".
Świetny pomysł na kurczaka, którego uwielbiam w każdej formie :)
OdpowiedzUsuńLubie kurczaka i lubię zupy cebulowe. Ta potrawa jest dla mnie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmamamija :D jak to smakowicie wygląda bardzo sie przyda dziękuje szukałem czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo apetycznie :) Zrobię dzisiaj na obiad :) Mam do Pana pytanie, dużo ostatnio mówi się o gwarancji jakości drobiu QAFP, myśli Pan, że lepiej kupować mięsko właśnie z taką gwarancją? Mam małe dziecko i chciałabym, żeby się zdrowo odżywiało. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubie potrawy z kurczaka
OdpowiedzUsuńBardzo to ciekawie wygląda i nie jest to nudny obiad :)
OdpowiedzUsuńtakie dania to la lubię:) świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńCzy to kuchnia chińska ?
OdpowiedzUsuńPo tytule przepisu myslalam, że to faktycznie będzie kurczak w zupie...zupie prawdziwej, a nie z torebki. I przeraża mnie posypywanie dania cebulką z torebki...Nie skorzystam z takiej wersji :(
OdpowiedzUsuńKolejny pomysł na kurczaka, super! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam zupę cebulową, ale nie należała do najsmaczniejszych... myślę, że z tego przepisu będzie zupełnie inaczej! ;)
OdpowiedzUsuń