Kategorie

czwartek, 9 maja 2013

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i majerankiem

Mięso plus owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Czy to pomarańcza, czy słodki granat, czy też pospolite jabłko-owoc nadaje mięsiwom intrygującego smaczku, lekkości. Potrafi zaskoczyć.

Ciekawe, czy upieczony przeze mnie kurczak był zaskoczony :)


SKŁADNIKI:

  • 3 udka z kurczaka
  • 1-2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 kostki masła 
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Umyte i osuszone udka nacieramy solą. Odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu (patrz: lodówka). Masło wkładamy do zamrażarki lub zamrażalnika.
Następnie udka te opłukujemy z nadmiaru soli, osuszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy nasmarować olejem.

Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki!
Obkładamy mięso kawałkami jabłek. Całość posypujemy pieprzem i majerankiem oraz masłem, startym na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 min.


Kurczak z jabłkami pieczony owoce

Kurczak z jabłkami pieczony owoce

3 komentarze:

  1. Kurczak z majerankiem i jabłkami to doskonałe połączenie... ale ja w ogóle majerankowa jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój był zaskoczony. Pycha!!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.