Kategorie

sobota, 27 kwietnia 2013

Zupa szpinakowa z jajkiem i makaronem

 Jeśli tylko nie pałacie do szpinaku niechęcią, posmakuje Wam ta zupa z pewnością. Robi się ją w dodatku szybciutko (o ile macie gdzieś zachomikowany bulion, lub ostatecznie użyjecie kostki rosołowej).

Zupa ze szpinaku z parmezanem i jajkami

SKŁADNIKI:

450 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu)
1 duża garść drobnego makaronu
1 litr bulionu z warzyw
3 łyżki masła
3-4 jajka
3-4 łyżki śmietany 30%
2 łyżeczki mąki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
parmezan do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą.
W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek ( uważamy, by zbytnio się nie zrumienił, bo będzie gorzki). Dodajemy do niego szpinak. Smażymy aż się rozmrozi i odparuje wodę. Jeśli mamy szpinak liściasty, warto go teraz zmiksować. Drobny szpinak, taki jak w brykiecie, tego nie wymaga.

Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy do niego zawartość rondla ( szpinak z czosnkiem), a także  makaron. Gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron będzie już al dente (czyli półtwardy), dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podajemy w miseczkach, razem z połówkami jajek na twardo, posypaną parmezanem.

Zupa ze szpinaku, z parmezanem i jajkami

7 komentarzy:

  1. No i jutro nie będzie rosołu! dziękuje! u Ciebie zawsze znajdę dawki inspiracji :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szpinak, z chęcią spróbowałabym Twojej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś to ja widzę, że szpinak teraz popularny, już na którymś blogu z rzędu na blogspot widzę zupę szpinakową i fajnie, bo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moda modą, ale mam szpinakożerne dziecko, o dziwo. I się tak ten szpinak przewija na różne sposoby, żebym słuchać nie musiała, że dziecku szpinaku żałuję :D

      Usuń
  4. Oh uwielbiam - to moja ulubiona! Z parmezanem brzmi zachęcająco! :) Wpraszam się!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam ostatnio romans z parmezanem :D
      dawaj do nas, Cypis Cię szpinakiem uraczy, tak myślę :)

      Usuń
  5. jajko dodaje się ze względu na to że szpinak wypłukuje wapń

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.