SKŁADNIKI:
- 25dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 8 parówek
- 15 dag twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Twaróg ucieramy z jajkiem, olejem i mlekiem. Mąkę (najlepiej przesianą) mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, po czym dodajemy stopniowo, małymi porcjami do twarogu, cały czas ucierając. Ja
Gotowe ciasto wałkujemy niezbyt cienko, podsypując mąką. Wykrawamy z niego prostokątne kawałki o wielości około 10x16cm. Zawijamy w nie parówki, zlepiając końcówki starannie.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni, przez około 25 minut.
Pyszne musza być ;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, ja raz robiłam w cieście francuskim, chętnie wypróbuje ten przepis:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na ciasto. ja zawsze robię w drożdżowym albo francuskim:)
OdpowiedzUsuńMacie jakiś pomysł na zastąpienie parówek? Generalnie boję się tego typu kiełbas bo jest w nich wszystko... Jednak danie wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń