Nie tylko dlatego, że jestem leniuchem, ale też dlatego, że danie znikało szybciej niż zdążyłam dopaść je do sfotografowania. Cała akcja zakończyła się zakupem hurtowych ilości piersi z kurczaka, naprodukowaniem panierki wręcz na zapas i moim wrzaskiem " Ostatnia moja!"
Ot, magia fastfoodów.
SKŁADNIKI:
- 6 szt placków tortilli
- 1 duża pierś z kurczaka lub dwie małe
- płatki kukurydziane przepuszczone przez maszynkę do mielenia mięsa, ok. 2 szklanki
- bułka tarta 1 szklanka
- olej do smażenia-dość sporo(smażymy na głębokim tłuszczu)
- odrobina mleka
- 1 jajko
- mąka
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
dodatki:
- u mnie - mieszanka sałat z roszponką,
- pomidor,
- ogórek,
- cebula pokrojona w drobne piórka,
- sos serowy Tarsmak
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Podstawą jest pierś z kurczaka. Z mąki, mleka, jajka oraz pieprzu cayenne i papryki słodkiej robimy gęste ciasto naleśnikowe. Piersi gotujemy w osolonej wodzie-niedługo, wystarczy tyle, aby mięso zrobiło się białe. Pozostawiamy je w wodzie, aż do smażenia.Przygotowujemy panierkę. Rozdrobnione płatki mieszamy z bułką tartą.
Wyjmujemy mięso z wody, kroimy na paski grubości około centymetra. Maczamy każdy kawałek w cieście naleśnikowym, po czym obtaczamy w panierce. Polecam użyć do tego szczypców, bo wszystko się bardzo klei do palców.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kładziemy zapanierowane kawałki kurczaka na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Kurczak jest już podgotowany, więc nie ma problemu, czy się dopiecze, czy też nie.
Placki tortilli podgrzewamy wg. przepisu na opakowaniu. Smarujemy placek ulubionym sosem ( u mnie sos serowy Tarsmak). Kładziemy sałatę, warzywa, kawałki kurczaka...Dodajemy jeszcze odrobinę sosu. Zawijamy placki tortilli w rożek.
Dobre, co? :D
Co Ty mi robisz na noc? Jakieś KFC i inne smakowitości, idę spać i śnić o Twojej tortilli :P
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką :P
OdpowiedzUsuńMniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńwyglada wysmienicie *.*
OdpowiedzUsuńPychota, domowy fast food to jest to :)
OdpowiedzUsuń