Przepis jak zwykle jest banalnie prosty, ale zapewniam, że wart odtworzenia. Nie polecam ich osobom na diecie, bo z pewnością nie sprzyjają odchudzaniu. Raczej nadają się na kolację, która zaspokoi głód nawet robotnika budowlanego po całodziennej pracy :)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- około 1,5 szklanki wody
- 2-3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag kiełbasy
- 2 kolorowe papryki (ja miałam żółtą i czerwoną)
- kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
- 25 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dolewamy do niej wodę oraz wbijamy jajka. Mieszamy starannie, by nie było grudek. Odrobinę solimy do smaku i dodajemy oregano. Ja oregano dodałam dość sporo, co najmniej dwie łyżeczki. Ciasto odstawiamy na 10 minut (podobnie jak ciasto na pancakes lubi sobie chwilkę w spokoju postać :) ) a sami w tym czasie zabieramy sie za pozostałe składniki.Kiełbasę i warzywa kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy te składniki do ciasta. Mieszamy.
Smażymy placuszki z obu stron, na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Placki rosną dość wysokie, więc oleju musi być dość sporo. Musimy zwrócić uwagę, by przesmażyły się dobrze i w środku nie były surowe.
Dobrze doprawione placki można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak potrzebujecie - możecie jeść jez keczupem, który świetnie do nich pasuje.
Wyglądają ślicznie. Robię bardzo podobne placuszki, ich zaletą jest właśnie to że można do nich wrzucić co akurat mamy w lodówce i smakują wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńTakich placków jeszcze nie jadłam - koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńAż w brzuszku burczy na ich widok, myślę, że nie dłguo zagoszczą na moim stole :)
OdpowiedzUsuńPlacki są pyszne. Z marchewka i szczypiorkiem tez dobrze smakują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je. Pamiętam z dziecinny lat. Teraz je robię córce i też je uwielbia...wersję z samą kiełbaską z dodatkiem wegety.
OdpowiedzUsuń