Pochrupało by się coś przy oglądaniu kolejnego dziś filmu. Chipsów w domu brak. Do sklepu też, w taki dzień, wydaje się być tak daleko...
Hmm...cebulowe krążki już dawno chodziły mi po głowie. W sumie to cebula w domu jest.
No to do dzieła:
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka gazowanej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 cebule ( w zależności od wielkości)
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie ulubione zioła.
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebule obieramy, kroimy w krążki o grubości około 1/2 cm. Oprószamy pieprzem i odstawiamy na chwilkę.Z mąki, jajka wody i proszku do pieczenia robimy ciasto. Doprawiamy je solą, pieprzem i ewentualnie dodajemy zioła. Rozgrzewamy głęboki olej. Rozdzielamy cebulowe krążki, by każdy był osobno, maczamy je w cieście. Nadmiarowi ciasta pozwalamy z cebuli ściec. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoto lub wręcz na brązowo - mi straszliwie smakują takie mocno przypieczone.
UWAG KIKA:
Aby krążki były chrupiące, warto je po wyjęciu z gara/patelni lekko osączyć z tłuszczu.
Dobrze im na chrupkość robi też, ale pojęcia nie mam dlaczego, jeśli trochę postoją pionowo.
Macie jakieś inne sposoby na chrupkość takich krążków?
kiedyś robiłam, ale wyszły strasznie miękkie a nie chrupkie ;/
OdpowiedzUsuńSporo od ciasta zależy...
UsuńPoza tym, zapomniałam dopisać, ale zaraz edytuję - warto je odsączyć z tłuszczu i zauważyłam, że są bardziej chrupiące jak chwilkę po wyjęciu z tłuszczu postoją "pionowo".
mmm uwielbiam je! Wpadnę na miseczkę :)
OdpowiedzUsuńoch, świetny pomysł. :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w zeszłym roku ale były dobre
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cebulowe krążki :)
OdpowiedzUsuńKrążki są pycha :) Polecam użyć piwa do przygotowania ciasta, wychodzą super :)
OdpowiedzUsuńMMm kocham takie pyszności cebulowe ;)
OdpowiedzUsuńZrobię zaraz na przekąskę do oglądania filmu, mój Luby uwielbia takie chupadła:p
OdpowiedzUsuń