Te kanapeczki nadają się nawet dla gości, szczególnie tych niespodziewanych, których wypadałoby czymś nakarmić. A bywa, że w lodówce pustki...I nie będzie to drobna fikuśna przegryzka, ale solidna, pożywna kanapka - bardzo smaczna przy tym.
SKŁADNIKI:
- 4 kromki żytniego chleba
- 2 jaja na twardo
- garść świeżej bazylii
- 1 dużą łyżkę masła
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło ucieramy z papryką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy nim kromki chleba. Jajko obieramy i kroimy na plasterki. Podobnie kroimy pomidora. Bazylię płuczemy w wodzie, odsączamy i siekamy drobno.
Dwie z czterech kromek obkładamy solidnie taką posiekaną bazylią. Na niej układamy "na zakładkę" plasterki pomidora i jajka - na zmianę. Posypujemy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy drugą kromką chleba.
Możemy kanapki pokroić na mniejsze - będą bardziej eleganckie :D
Piekne kanapeczki,w sam raz dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńTo jest to co lubię :)
OdpowiedzUsuńchyba idę sobie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuń