Mielone lubi większość osób jakie znam. Dla niektórych jest to nawet ulubione danie obiadowe...Są one jednak zwyczajnie...nudne. Lubię je więc urozmaicać.
Wersja którą dzisiaj Wam pokażę jest taką małą odmianą, w dodatku dość ekonomiczną, bo można do niej wykorzystać np. ryż, który pozostał z poprzedniego dnia.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg drobiowego mięsa mielonego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 15 dag dobrego żółtego sera
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- sól
- pieprz
- czosnek
- papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Do mięsa dodajemy ryż, jajko oraz przyprawy. Mieszamy ręką . Ser żółty (koniecznie jakiś w miarę dobry, bo te tanie się zwyczajnie wytapiają) kroimy w słupki. Formujemy z mięsa kotlety, nadziewając każdy kawałkiem sera. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Należy uważać, by przy przewracaniu na patelni nie uszkodzić kotletów, ponieważ ser może z nich wypłynąć.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńkotlety mielone to smaczna potrawa i tyle możliwości ...
OdpowiedzUsuńa dlaczego został usunięty?
OdpowiedzUsuńhm, to było rok temu, więc dokładnie nie pamiętam. Ale usuwam komentarze tylko jak są spamem ( mają na celu tylko zostawienie linka), albo jak są chamskie.
UsuńChamskie nie znaczy : " masz zryte proporcje w mufinkach", a :"piszę komentarz z kibla".