Ostatnio bardzo się Wam spodobał pomysł na paluszki z chleba. Poszłam więc za ciosem i tym razem przygotowałam również z chleba i sera...zapiekankę. Ekonomiczna, łatwa w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczna. Coś czuję, że na stałe wyląduje w moim repertuarze.
SKŁADNIKI:
- 8 kromek tostowego lub czerstwego białego chleba
- 4 jajka
- 15 dag żółtego sera
- 10 dag oscypka lub innego wędzonego sera
- 2 szklanki śmietany 18%
- pieprz
- masło
Chleb musimy zrumienić w tosterze lub w piekarniku. Oba sery ścieramy na tarce i mieszamy z jajkami oraz śmietaną i pieprzem. Układamy chleb w blaszce - na zakładkę. Wylewamy na to sos serowo-śmietanowy. Na wierzchu chleba układamy małe kawałki masła. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut . I to wszystko.
Polecam podać z pomidorkami -super się komponują..
Już mam w planach wykonanie takiej zapiekanki, ale z małą modyfikacją - zamiast oscypka, spróbuję jak się sprawdzi kawałek pleśniowego sera. Coś czuję, że to się może udać :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.