Kategorie

piątek, 11 listopada 2011

Żółty ryż z curry i kukurydzą zamiast ziemniaków

Moje zamiłowanie do ryżu już zdążyliście poznać. Uwielbiam testować nowe sposoby jego przyrządzania, przyprawy, kolory... Ten, który chcę Wam pokazać to taki niby zwyklaczek, ale smakuje chyba wszystkim , którym zdarzyło mi się go podać. Przyrządzam go dość często jako dodatek do obiadu, bo jest aromatyczny, wyrazisty w smaku, a jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu i zaangażowania , niż ugotowanie zwykłego białego ryżu w torebce.



 SKŁADNIKI:


  • 100 g ryżu białego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka masła
Gotujemy ryż w takiej ilości wody, jak podano na opakowaniu, uprzednio dodając do wody curry oraz sól. Dzięki dodatkowi curry w wodzie, ryż zrobi się pięknie żółciutki. Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę masła, kukurydzę z puszki oraz zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko starannie. Podajemy taki ryż jako dodatek do obiadu. Super pasuje np. do kurczaka oraz surówki z kapusty pekińskiej .

Ryż do obiadu z masłem i ziołami prowansalskimi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.