sobota, 2 marca 2013

Szybki konkurs S.O.S

Konkurs będzie szybki. Czasu jest więc niewiele. Ale zadanie nie będzie zbyt skomplikowane :)  Zapraszam Was więc serdecznie do udziału.

Do wygrania tym razem będzie ta oto sosjerka, wraz z zestawem Sosów Pomysłowych Winiary.




Aby mieć szansę ją wygrać, musicie w komentarzu pod tym postem podać swój pomysł na wykorzystanie jednego z sosów Winiary (sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka, sos beszamelowy do zapiekanek, sos koperkowy ze śmietanką do ryby, sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni).


Każda osoba może zgłosić maksymalnie 3 propozycje konkursowe. Do wpisu należy dołączyć swój adres e-mail.

Będzie mi miło jeśli polubicie FB profil Ja Jem oraz sponsora - firmy WINIARY

Konkurs będzie trwał do 7 marca 2013r.Zwycięzcę wybiorę w ciągu 3 dni i skontaktuję się z nim emailowo w celu ustalenia adresu do wysyłki.

Miłej zabawy!



25 komentarzy:

  1. sos koperkowy ze śmietanką do ryby!

    zwykle używam do tego przepisu śmietany, a tak chętnie bym zastąpiła tym sosem!

    i tak potrzebujemy:
    * ulubiona ryba
    * por
    * marchew
    * sos koperkowy wyżej wspomniany
    * 1/ 3 kostki masła

    Rybkę kroimy w dzwonki.
    Masło roztapiamy w garnku o grubym dnie, układamy rybkę.
    Na rybkę pokrojonego pora, a na pora startą na grubych oczkach marchewkę.
    Na wszystko - sosik!
    Przykrywamy i gotujemy do czasu, aż marchewka będzie miękka.

    Podajemy z ziemniaczkami!
    Pychota!

    ewalukas@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos beszamelowy do zapiekanek!
    Potrzebujemy (dla 2-3 osób):
    makaron rurki 120 gram
    jeden duzy brokul
    swiezy losos (200-250 gram)
    kulka mozzarelli
    natka pietruszki
    sól, pieprz

    Makaron gotujemy al dente. Wyjmujemy lyzka cedzakowa. W tej samej wodzie gotujemy brokuly podzielone na male rózyczki. Lososia kroimy w mala kostke. Makaron mieszamy z brokulami, wsypujemy do naczynia zaroodpornego, na to ukladamy lososia. Polewamy sosem beszamelowym do zapiekanek, posypujemy starta mozzarella i zapiekamy ok 20-25 minut. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja sos pieczeniowy do schabu z patelni potraktowałabym nieco inaczej ;) Schab pokroiłabym w kostkę, delikatnie doprawiła i włożyła do rękawa do pieczenia wraz z suszonymi śliwkami i żurawiną. Z wytopionego sosiku i sosu WINIARY zrobiłabym idealny dodatek do polania, który dopieściłby cały obiad :)

    Schab podawać można z kremowym puree ziemniaczanym lub kaszą pęczak!

    Pozdrawiam, Kokilka (kokilka.blogspot.com / aleks.bell@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos koperkowy ze śmietanką do ryby!
    Kroję łososia na dzwonka,wyciskam sok z cytryny + oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku marynuję i doprawiam.Wkładam dzwonki do foli aluminiowej i po godzinie umieszczam je w piekarniku na 30 min. do zapieczenia.Łosoś jest delikatny a dodatkiem sosu koperkowego ze śmietanką Winiary ,nie tylko smakowicie wygląda,ale i jest delikatny i apetyczny.Dodatkowo dla podniesienia walorów posypuję sos Koperkiem ...Pyszności
    Pozdrawiam ...eva@poczta.onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka na maślaną nutę .
    składniki - sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka, makaron , pierś z kurczaka, bakłażan , ser zółty .
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , bakłażan kroimy solimy, kropimy oliwą i grillujemy . Pierś z kurczaka solimy i doprawiamy pieprzem grillujemy na patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu potem pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka wcześniej grillowaną , następnie warstwę bakłażana i tak na przemian . Całość polewamy sosem pieczeniowym .Posypujemy serem i zapiekamy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni iwa643@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. witam;) ja wybieram sos koperkowy , przepis trochę inaczej;)bardzo szybko i prosto(wyjdzie taki oszukany gulasz;)

    składniki:
    pierś z kurczaka
    3 łyżki oleju
    śmietanka słodka
    sos śmietankowo-koperkowy
    garść świeżego pokrojonego koperku

    wykonanie: pierś kroimy drobno w kostkę i smażymy w głębokim garnku, gdy mięso się zarumieni wlewamy do garnka wcześniej rozrobiony sos z śmietanka i to pozostawiamy na małym ogniu az sos zacznie gęstnieć na końcu dodajemy garść koperku i mieszamy smacznego;) można podawac z makaronem lub ziemniaczkami;)

    monikakoszalka86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń


  7. Zapiekanka z makaronem i kurczakiem pod sosem beszamelowym.Moze zbyt banalna ale jaka pyszna :)

    -makaron muszelki
    -pierś z kurczaka
    -pieczarki
    -cebula
    -olej
    -czosnek
    -przyprawy: bazylia,papryka,pieprz,sól,gałka muszkatołowa
    Pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawami i startym czosnkiem.
    Zalac odrobiną oleju i odstawic żeby się przegryzło.
    Cebulę drobno posiekac.
    Pieczarki obrac i pokroic na cienkie plasterki.Podsmażyc wszystko na oleju.Smażyc nie za długo,żeby nie były za suche.
    Posolic i dodac pieprz.Następnie podsmażyc piers z kurczaka.Ugotowac makaron al dente.Rozłożyc go w naczyniu zaroodpornym na to kurczaka,nastepna warstwa pieczarki z cebula, na to makaron, na to polac sosem BESZAMELOWYM DO ZAPIEKANEK WINIARY (przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ) posypac zoltym serem.Zapiekac pod przykryciem 30 minut w temp.200 stopni. POLECAM i Smacznego


    martamrz17@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój pomysł na zapiekankę z sosem beszamelowym :

    - makaron rurki
    - mięso mielone
    - cebula, czosnek
    - w/w sos
    - ser mozzarella
    - masło
    - 1 papryka (najlepiej czerwona)
    - ulubione przyprawy ( w moim przypadku były to : curry, papryka słodka, bazylia, oregano)
    - sól, pieprz

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i dzielimy na 2 części.
    Na rozgrzanej patelni zrumieniamy cebulkę oraz czosnek. Mięso posypujemy przyprawami i dajemy na patelnię, po chwili pieczenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
    Do naczynia żaroodpornego układamy połowę makaronu oraz upieczone mięso. Wszystko polewamy sosem, przykrywamy drugą częścią makaronu. Całość posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15/20 minut. Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym
    Składniki:2 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 250g szynki, 6 pomidorów, 200g przecieru pomidorowego, oregano, 200ml sosu beszamelowego do zapiekanek Winiary, sól, mielony pieprz, oliwa i bułka tarta do formy, 400g makaronu, gałka muszkatałowa, 1 łyżka olwy z oliwek, 150g sera żółtego, świeże zioła.
    Wykonanie: Na rozgrzanym maśle, smażyć pokrojoną cebulę, por, zmiażdżony czosnek, pomidory, szynkę i posiekane, świeże oregano. Pdlać sosem beszamelowym do zapiekanek, posolić, popieprzyć i dodać gałkę muszkatałową. Dusić, aż sos zgęstnieje. Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie i wymieszać go z oliwą i trzema czwartymi sosu. Przełożyć go do formy, wysmarowanej oliwą i bułką tartą. Podlać pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Udekorować ziołami.
    casablanca12@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam łaczyć to czego się ze sobą raczej nie łączy :D
    http://kuchniamojekrolestwo.blogspot.com/2013/02/kurczak-ukryty-w-szafranie-w-sosie.html

    Składniki:

    300 g filet z kurczaka,
    1/2 szt papryka,
    10 cm por,
    1 szczypta szafran,
    1 łyżeczka papryka w proszku,
    1 do smaku Sól,
    1 do smażenia oliwa lub olej,
    1 szt sos pieczeniowy do schabu winiary
    1 szkl kasza


    Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę filet 1 szt pojedynczy .
    Następnie dodajemy wędzoną paprykę i szczyptę szafranu .Pora kroimy w piórka i wrzucamy do mięsa.
    Do tego kroimy paprykę i dalej smażymy .
    Lekko solimy nie za dużo , bo sos kremowy z torebki jest słony .
    Teraz czas na kaszę , wlewamy do garnka 2 szklanki wody i gotujemy z szczyptą soli, następnie na gotującą wodę wsypujemy kaszę i na wolnym ogniu czekamy aż wchłonie wodę .
    Kaszę gotową umieszczamy w filiżance i lekko trzęsąc wysuwamy na talerz.
    Sos mieszamy z zimną wodą według przepisu na opakowaniu i wylewamy do naszego mięsa , gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji .

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam łaczyć to czego się ze sobą raczej nie łączy :D
    http://kuchniamojekrolestwo.blogspot.com/2013/02/kurczak-ukryty-w-szafranie-w-sosie.html

    Składniki:

    300 g filet z kurczaka,
    1/2 szt papryka,
    10 cm por,
    1 szczypta szafran,
    1 łyżeczka papryka w proszku,
    1 do smaku Sól,
    1 do smażenia oliwa lub olej,
    1 szt sos pieczeniowy do schabu winiary
    1 szkl kasza


    Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę filet 1 szt pojedynczy .
    Następnie dodajemy wędzoną paprykę i szczyptę szafranu .Pora kroimy w piórka i wrzucamy do mięsa.
    Do tego kroimy paprykę i dalej smażymy .
    Lekko solimy nie za dużo , bo sos kremowy z torebki jest słony .
    Teraz czas na kaszę , wlewamy do garnka 2 szklanki wody i gotujemy z szczyptą soli, następnie na gotującą wodę wsypujemy kaszę i na wolnym ogniu czekamy aż wchłonie wodę .
    Kaszę gotową umieszczamy w filiżance i lekko trzęsąc wysuwamy na talerz.
    Sos mieszamy z zimną wodą według przepisu na opakowaniu i wylewamy do naszego mięsa , gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji .

    OdpowiedzUsuń
  12. propozycja nr 1:)
    Filet z soli z kurkami i sosem koperkowym do ryb. Och uwielbiam takie danie:)
    Filet z soli - po 2 szt/osobę
    10 dag kurek(mogą być mrożone)
    cebulka szalotka(ale zwykła też ujdzie)
    sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny
    masełko do smażenia (najlepesze klarowane)
    sos koperkowy ze śmietaną do ryb Winiary- przygotować zgodnie z przepisem z opakowania
    Filety rozmrażamy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem wkładamy po 2 szt. do folii aluminiowej(robimy kieszonki) i pieczemy ok. 15 minut w temp. 10 stopni.
    Jak rybki się pieką mamy czas na sosik. Kroimy cebulkę w kosteczki, pieczarki na kawałeczki i wrzucamy na masełko i smażymy mieszając.Zalewamy sosem koperkowym do ryb Winiary.
    Na talerz kładziemy rybę i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami albo ryżem i surówką np. z białej kapusty.
    Propozycja nr 2 Kurczak z pieczarkami w sosie pieczeniowym z maślaną nutą Winiary na ostro
    Na 3 osoby:
    2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki
    6 pieczarek
    cebula
    kawałek papryki ostrej
    sól, pieprz.
    masło klarowane
    sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka Winiary
    Na masełko wrzucamy cebulkę posiekaną w kosteczkę i pieczarki pokrojone na pół plasterki i papryczkę pokrojoną na małe kawałeczki i mieszając smażymy aż cebula się zeszkli. Wrzucamy na to pierś z kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Zalewamy sosem Winiary zrobionym zgodnie z przepisem z opakowania. Podajemy z makaronem penne
    enarkiewicz@wp.pl
    pozdrawiam i smacznego

    OdpowiedzUsuń
  13. Sosem, który często używam i który ratuje mnie w awaryjnych sytuacjach jest sos beszamelowy do zapiekanek. Ale nie używam go do zapiekanek, tylko jako sos do dań z makaronem, bo wiadomo ze makaron i sos to idealna para.

    Ostatnio z sosem tym zrobiłam penne z kiełbasą, fasolką szparagową i parmezanem. Kiełbaski śląskie kroję w półplasterki, cebulę w talarki, a żółtą paprykę w kostkę i wszystko to duszę z 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Makaron gotuję al dente. Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki i również gotuję. Makaron łączę z uduszonymi warzywami i kiełbasą. Całość zalewam sosem beszamelowym, który przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, dokładnie mieszam i gotowe. Przed podaniem danie na talerzu posypuję parmezanem. W zależności od aktualnego stanu lodówki, danie to składa się często z różnych składników: kiełbasę zastępuję boczkiem lub piersią z kurczaka, warzywa też są róże. Jest tylko jeden stały element: sos beszamelowy. Jego zaletą jest to, że bez zapiekania również dobrze smakuje, a danie jest gotowe dużo szybciej niż by się je zapiekało w piekarniku.

    anna.m.loska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam sos beszamelowy, bo on daje wielkie pole do popisu! Nadaje się i do zapiekania i do polewania, na dodatek można go dowolnie przyprawić i nadać mu jakąś nutę smakową. Dlatego poniżej moje dwie propozycje:



    NALEŚNIKI Z FARSZEM W SOSIE BESZAMELOWYM

    Smażymy cieniutkie naleśniki, lepiej takie o większej średnicy.

    Farsz przygotowujemy z :
    Pierś kurczaka
    Miód, sos sojowy
    Czerwona fasola z puszki
    Kukurydza z puszki
    Czerwona cebula
    Brokuły

    Do tego:
    sos beszamelowy winiary
    żółty ser
    pieprz kolorowy


    Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, trzymamy je przez jakiś czas (najlepiej jakby przez noc postały) w marynacie z miodu i sosu sojowego. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy dolewając odrobinę wody (żeby miód nam się nie przypalił na patelni). Jak mięso zmięknie dodajemy fasolę, kukurydzę i kawałki czerwonej cebuli (nie musi być posiekana bardzo drobno). W osobnym garnku blanszujemy kawałki brokułów. Farsz wraz z kilkoma brokułami nakładamy na naleśnika i składamy go na pół. Polewamy gorącym sosem beszamelowym i posypujemy żółtym drobno startym serem, obsypujemy kolorowym pieprzem. Pycha!



    DRUGI PRZEPIS:

    Zapiekane cannelloni mięsno-pomidorowe pod beszamelem



    mięso mielone
    makaron - duże rurki cannelloni
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    puszka pomidorów z puszki
    sos beszamelowy Winiary
    ser żółty
    sól
    pieprz
    bazylia
    oliwa


    Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i podsmażamy. Jak się zeszklą dodajemy mięso mielone i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy cannelloni 9powinny być lekko twarde). Gdy mięso się przesmaży dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przyprawiając solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę bazylii. Takim farszem napychamy rurki makaronu i układamy na blasze. Smarujemy sosem beszamelowym i układamy plastry żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.




    a.filipowska@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. - sos koperkowy ze śmietanką do ryby- sandacz z kaparami ozdobiony kiełkami lucerny i brokuła oraz cząstkami limonki

    2 limonki sparzyć, osuszyć, z jednej strony otrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić na cząstki. 50 dag filetu umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki, oprószyć otartą skórkę solą i pieprzem, odłożyć na 15 minut do lodówki. Dymki oczyścić. Cebulki pokroić w piórka, a szczypior na 10- centymetrowe kawałki. Kapary osączyć. Na patelni rozgrzać olej, położyć sandacza skórą do dołu, usmażyć z każdej strony na złoto. Gdy ryba będzie już gotowa, na patelnię dodać kapary i dymki, smażyć 2 minuty. Przygotować sos koperkowy ze śmietanką do ryby wg przepisu, zalać nią rybę i dusić przez ok. 5 minut. Następnie rybę wyłożyć na talerze, ozdobić szczypiorkiem, kiełkami i cząstkami limonki.

    karolina2701@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  16. Mając na myśli sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni, zrobiłabym pampuchy (kluski drożdżowe na parze) polane drobiutko pokrojonym schabem, podsmażonym z cebulką z dodatkiem sosu pieczeniowo-kremowego... Połączenie byłoby po prostu doskonałe!!!!

    marikac1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam serdecznie,moja propozycja zastosowania sosu pieczeniowego z maślaną nutą do kurczaka-u mnie do ★★★ z piersi kurczaka faszerowanych grzybami leśnymi ★★★:

    -0,5 szklanki suszonych grzybów (namoczonych,odcedzonych)
    -2 pojedyncze piersi kurczaka
    -1 łyżka soli
    -1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    -2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
    -40 ml oleju rzepakowego
    -2 łyżki mąki pszennej
    -150-200 ml lekko osolonego bulionu lub wody

    1.Piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwa płaty,rozbić tłuczkiem do mięsa,oprószyć solą i pieprzem.
    2.Na rozbitych filetach kurczaka ułożyć plasterki czosnku,posiekane grzyby,zwinąć, spiąć szpilką do zrazów. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
    3. Roladki obtoczyć w mące, układać na rozgrzanej patelni, smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Wlać bulion lub wodę,zagotować, zmniejszyć ogień, dusić 25-30 minut.
    4. Przygotować ★★★ pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka ★★★(według przepisu znajdującego się na opakowaniu).
    5. Roladki wyjąć z bulionu, pokroić w grube plastry, serwować z ziemniakami, polać ★★★ sosem pieczeniowym z maślaną nutą ★★★.

    Uwaga: grzyby leśne mozna zastąpić podsmazonymi pieczarkami.

    sisi38@wp.pl Pozdrawiam.Joanna

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja II propozycja wykorzystania sosu Winiary ★★★ koperkowego ze śmietanką do ryby ★★★, polałabym nim małe pulpeciki z dorsza. Na pewno danie zyskałoby wielu zwolenników, szczególnie wśród osób, które uwielbiają ryby,ale nie lubią, gdy znajdują w nich ości. Pulpeciki to taka wygodna wersja zdrowego dania, a ★★★ sos koperkowy ze śmietanką do ryby ★★★ to pyszna kropka nad i...

    sisi38@wp.pl Joanna

    Uwaga: pulpeciki z ryby można przygotować także z mintaja, itp.Jajko dodatek proponuję pieczone ziemniaczki lub puree z ziemniaków i marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  19. sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni- a do tego młode ziemniaki z odrobiną masełka i koperku, świeża sałata masłowa ze śmietaną i kawał dobrego mięcha z patelni, a do tego aksamitny sos Winiary, aż ślinka cieknie:)
    Anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Sos beszamelowy wykorzystałabym do sałatki na jaką natknęłam się ostatnio w internecie. Sałatka ta została nazwana "meksykańskim królem imprezy" i właśnie tak wygląda, bo ma koronę z nachosów! W środku między innymi mięso mielone, fasola, kukurydza, cebula, sałata, pieczarki i pomidory ułożone warstwowo. Jako sos został zaproponowany jogurt naturalny wymieszany z majonezem, myślę jednak, że sos beszamelowy od Winiary sprawdziłby się równie dobrze. Na pewno wypróbuję takie połączenie, bo na samą myśl cieknie mi ślinka :)
    Justyna
    dzastin_1988@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam,

    Oto przepis nr 1: ZAPIEKANKA Z GRZYBÓW I MAKARONU

    Lista składników:
    1/2 kg świeżych grzybów
    25 dag makaronu (kolanka, muszelki, krajanka)
    cebula
    łyżka tłuszczu
    4-5 dag startego sera żółtego
    tłuszcz do wysmarowania formy
    łyżka bułki tartej
    pieprz, sól (opcjonalnie)
    i oczywiście Sos beszamelowy WINIARY do zapiekanek :)

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte grzyby pokroić. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać grzyby i razem udusić do miękkości (można doprawić grzyby pieprzem lub/i solą do smaku). Przyrządzony wg przepisu na opakowaniu sos WINIARY, wlać na patelnię. Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z zawartością patelni. Przełożyć wszystko do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą rzecz jasna, żaroodpornego naczynia. Posypać startym serem i zapiec na jasnozłoty kolor. Gotowe :)

    Oto przepis nr 2: DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM

    Lista składników:
    60 dag filetów z dorsza
    1/2 kg włoszczyzny
    sok z cytryny
    łyżka posiekanego koperku (bądź pietruszki)
    2 liście laurowe
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    i rzecz jasna - sos koperkowy ze śmietanką WINIARY do ryby :)

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa umyć, obrać i opłukać. Zalać gorącą wodą i gotować razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa wyjąć z wywaru kiedy będą miękkie (ale nie rozpadające się). Do wrzącego wywaru włożyć uprzednio opłukane filety i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Ugotowane fileciki ułożyć na półmisku (można skropić sokiem z cytryny) i zalać uprzednio przygotowanym sosem WINIARY oraz posypać wedle uznania - koperkiem lub natką pietruszki dla odmiany ;) Podawać można na gorąco z ziemniaczkami z wody i surówką z sezonowych warzyw lub na zimno z pieczywem :)

    Oto przepis nr 3: KURCZAK Z MAŚLANĄ NUTĄ

    Lista składników:
    1,5 kg kurczaka
    4 łyżki masła
    łyżeczka suszonej szałwii
    pieprz (opcjonalnie)
    sól
    i, jak łatwo się domyśleć, sos pieczeniowy z maślaną nutą WINIARY do kurczaka :)

    Sposób przyrządzenia:
    Umytego kurczaka wyporcjować, nasolić (lub/i popieprzyć) i odstawić. Stopić masło, dodać do niego szałwię i obsmażyć kurczaka, a następnie wstawić go do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Wyjąć kurczaka i polać go uprzednio przygotowanym sosem pieczeniowym WINIARY z maślaną nutą. Podawać z ryżem oraz zieloną sałatą :)

    Artur
    arturretke@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam!

    Oto moje propozycje:

    1. Sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka podałabym do kaczki pieczonej nadziewanej kaszą gryczana z dodatkiem grzybów.
    To danie przypomina mi dzieciństwo kiedy moi rodzice hodowali kaczki. Takie swojskie kaczuszki smakują wybornie, nie ma porównania do tych kupnych. Kasza gryczana była i nadal bardzo często gości na naszym stole, a świeżo zebrane grzyby są najlepsze. Delikatny sos podkreśliłby smak kaczki i wspaniale się z nim skomponował.

    2. Sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni podałabym do domowej, wędzonej szynki wieprzowej. Co roku na święta wielkanocne sami przygotowujemy mięso i wędzimy szynki i boczki. Sos pieczeniowy wyostrzyłby smak wędzonego mięsa. Pysznie smakowałby zarówno na ciepło jak i na zimno.

    3. Sos koperkowy ze śmietanką dodałabym do zapiekanki z kaszy pęczak z warzywami . Do sosu dodałabym nieco mniej wody niż jest przewidziane w instrukcji aby sos miał bardziej wyrazisty smak, a podkreśliłabym go jeszcze dużą ilością posiekanego koperku. To byłoby bardzo proste i pożywne danie.

    Pozdrawiam serdecznie!

    Renata D. - sheyla888@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Kotlety fantazyjne z kurczaka w sosie pieczeniowym z maślaną nutą

    Składniki:
    - 4 filety z piersi kurczaka
    -10 dag szynki
    -4 plastry żółtego sera
    -pomidor
    -natka pietruszki
    -jarzynka
    -sos pieczeniowy WINIARY do kurczaka z maślaną nutą

    Na plastrze szynki położyć plaster sera, plaster pomidora, posypać natką pietruszki. Całość owinąć wcześniej przygotowanymi ubitymi porcjami filetu z kurczaka. Posypać jarzynką i dusić w piekarniku przez ok. 90 min. Podawać z sosem, ryżem i surówką.

    Smacznego :D
    klosia88@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię eksperymentowac w kuchni i wykorzystałam sos koperkowy ze śmietaną do ryby ale trochę inaczej. Najpierw pokroiłam wędzony boczek w kostkę, podsmażyłam i dodałam do sosu koperkowego ze śmietaną. Tym sosem podlałam ugotowanego na parze szczupaka. Wspaniały smak, trochę inny. Polecam
    r.helt@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Propozycja nr 1. (wykorzystanie sosu pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka):
    Pomidory nadziewane kurczakiem i kuskusem
    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, podsmażamy na oleju. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podsmażoną pierś mieszamy z kuskusem, doprawiamy. Myjemy kilka dużych pomidorów, przekrawamy je w 2/3 wysokości, środek wydrążamy. Pomidory nadziewamy farszem z kuskusu i kurczaka (proporcja mięsa do kaszy może być 2:1). Zapiekamy w piekarniku przez ok. 10 min. Podajemy z przygotowanym wcześniej (zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem Winiary (sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka).

    Propozycja nr 2 (wykorzystanie sosu beszamelowego do zapiekanek):
    Naleśnikowe roladki z piekarkami zapiekane w beszamelowym sosie
    Smażymy naleśniki wg ulubionego przepisu. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle, przyprawiamy i studzimy. Do pieczarek dodajemy kilka łyżek startego sera, mieszamy. Na środek każdego naleśnika nakładamy pieczarkowe nadzienie i zwijamy w zgrabną roladkę. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, zalewamy (przygotowanym wcześniej zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem beszamelowym Winiary i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 min.

    Pozdrawiam
    szalonapatelnia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.