Ot niby nic szczególnego, zwykła pizza. Ale z okazji Sylwestra w wersji na jeden kęs i nieco efektowniejszej postaci. Takie ślimaczki- rulony można zabrać ze sobą choćby na domówkę, bo będą smakować chyba każdemu - zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Moja wersja dodatków to sos pomidorowy, ser, salami, pieczarki, ale tu oczywiście możecie sobie eksperymentować do woli i użyć tych składników, które najbardziej lubicie.
Ja jem- blog kulinarny dokumentujący moje poczynania w kuchni. Ja gotuję - ja jem!
Kategorie
▼
niedziela, 30 grudnia 2012
sobota, 29 grudnia 2012
Szuba czyli śledź pod pierzynką
Ta sałatka warstwowa jest znana w wielu rejonach Polski- pod różnymi nazwami. Ostatnio spotkałam się nawet ze zdaniem, że szuba, a śledź pod pierzynką to dwa różne dania. No i szczerze mówiąc nie ogarniam :) Jeśli Wy wiecie coś na temat tych różnic - dajcie znać w komentarzach.
Ile nazw, tyle i sposobów przygotowania szuby. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni jabłko...różna bywa też kolejność warstw :) Jedno jest pewne - śledzia zabraknąć w niej nie może :)
Ja posiłkowałam się wersją Doroty z bloga smakuje.blox.pl
Ile nazw, tyle i sposobów przygotowania szuby. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni jabłko...różna bywa też kolejność warstw :) Jedno jest pewne - śledzia zabraknąć w niej nie może :)
Ja posiłkowałam się wersją Doroty z bloga smakuje.blox.pl
piątek, 28 grudnia 2012
Sałatka z tortellini i kapustą pekińską
Sałatka z tortellini to kolejne danie ze świątecznego stołu, które pasuje również na stół sylwestrowy lub karnawałowy.
Mnie bardzo posmakowała, więc mimo że nie ja ją przygotowałam, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem wydębionym od szwagierki :)
Zdjęcia robione telefonem , więc jakość...sami wiecie :)
Mnie bardzo posmakowała, więc mimo że nie ja ją przygotowałam, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem wydębionym od szwagierki :)
Zdjęcia robione telefonem , więc jakość...sami wiecie :)
czwartek, 27 grudnia 2012
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i pomidorem - bez majonezu
Sałatkę tę zrobiłam na Wigilię, ale świetnie się nada również jako przystawka sylwestrowo-karnawałowa, ponieważ jest lekka, bez dodatku majonezu, a jak wiadomo część naszych gości, zwłaszcza płci żeńskiej, często bywa na diecie.
Jest bardzo prosta, kilkuskładnikowa zaledwie, ale jak powiedziała moja szwagierka : " w prostocie siła" :)
Jest bardzo prosta, kilkuskładnikowa zaledwie, ale jak powiedziała moja szwagierka : " w prostocie siła" :)
niedziela, 23 grudnia 2012
Pierogi z kapustą (bez grzybów)
To już ostatnie pierogi z mojego repertuaru w tym roku. Przygotowane specjalnie dla osoby, która grzybów nie lubi. Podrasowałam farsz olejem lnianym, który nadał mu kminkowego posmaku.
Biegnę dalej do kuchni, więc wybaczcie przykrótki wstęp :)
Biegnę dalej do kuchni, więc wybaczcie przykrótki wstęp :)
Pierogi z kaszą jęczmienną i rydzami
Eksperymentalne pierogi ze świeżymi (a właściwie mrożonymi) grzybami - z dodatkiem kaszy i zielonej czubrycy. Całkiem niezłe. Mam nadzieję, że zaskoczą moich współbiesiadników przy Wigilijnym stole :)
Pierogi z kapustą i grzybami bez jajek
Najczęściej ciasto na pierogi robię bez jajek - z samej mąki i wody - zaparzane. Tym bardziej na Wigilię. I choć to tylko dwa składniki, to ciasto zawsze mi wychodzi. Jest elastyczne, odpowiednio twarde, a pierogi nie rozklejają się w wodzie.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z moich ulubionych dań na Wigilijnym stole. Przyznam, że cała reszta mogłaby dla mnie nie istnieć - z chęcią najadłabym się samymi pierogami :)
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z moich ulubionych dań na Wigilijnym stole. Przyznam, że cała reszta mogłaby dla mnie nie istnieć - z chęcią najadłabym się samymi pierogami :)
środa, 19 grudnia 2012
Kruche ciastka z makiem bez jajek
To bardzo proste ciasteczka. Ale coś w sobie mają, bo Młody już drugi raz w przeciągu kilku dni poprosił o ich upieczenie. A nawet w tym pomaga :).
Robimy je w dwóch wersjach. Część wałkujemy baaaardzo cieniutko - są wtedy po upieczeniu niewiarygodnie kruche, ale trudno je przechowywać, są bardzo delikatne. Pozostałe robimy nieco grubsze - nadal są pyszne i zachowują swój kształt, co nie jest bez znaczenia, gdy chcemy podać je gościom.
Robimy je w dwóch wersjach. Część wałkujemy baaaardzo cieniutko - są wtedy po upieczeniu niewiarygodnie kruche, ale trudno je przechowywać, są bardzo delikatne. Pozostałe robimy nieco grubsze - nadal są pyszne i zachowują swój kształt, co nie jest bez znaczenia, gdy chcemy podać je gościom.
niedziela, 16 grudnia 2012
Domowy smalec ze śliwką
Gdybym wiedziała, że smalec z dodatkiem suszonych śliwek smakuje tak bosko, chyba w życiu nie jadłabym innego. Już mi nawet do niego nie potrzeba kiszonych ogórków, bo smak śliwki stanowi wystarczający kontrast dla smalcu i cebuli.
sobota, 15 grudnia 2012
Krokiety z kapustą i grzybami do Wigilijnego barszczu
To kolejny przepis z archiwum, więc wybaczcie jakość zdjęcia, w dodatku jednego tylko. Uznałam jednak, że przepis na krokiety z kapustą i grzybami przyda się przed Świętami.
czwartek, 13 grudnia 2012
Najszybsze pierniczki na Święta
Pierniczki te robiliśmy z Młodym w zeszłym roku. Na ostatnią chwilę, bo ja, jako że za piernikami nie przepadam, kompletnie nie miałam na nie "parcia", ale najmłodsza część rodziny uparła się że mają być i koniec.
Ich wielką zaletą jest to, że nie muszą "leżakować". Można je zjadać właściwie zaraz po upieczeniu, a więc i przygotować nawet dzień przed Wigilią.
Nie jest to mój autorski przepis. Krąży on w internecie i pojawia się na wielu stronach, więc nawet trudno mi podać jego jedno konkretne źródło.
Ich wielką zaletą jest to, że nie muszą "leżakować". Można je zjadać właściwie zaraz po upieczeniu, a więc i przygotować nawet dzień przed Wigilią.
Nie jest to mój autorski przepis. Krąży on w internecie i pojawia się na wielu stronach, więc nawet trudno mi podać jego jedno konkretne źródło.
środa, 12 grudnia 2012
Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym
Grzyby wybitnie kojarzą mi się ze Świętami. Nie tylko z Wigilią kiedy to na stole królują pierogi, czy kapusta z grzybami. Dlatego też dzisiaj chciałabym polecić Wam danie, które z powodzeniem możecie przygotować np. na Pierwszy Dzień Świąt.
wtorek, 11 grudnia 2012
Ciasto z budyniem, masą krówkową i orzechami
To bardzo słodkie ciasto, troszkę podobne do snickersa. Jak dla mnie malutki kawałek wystarczy, żeby się zasłodzić na maksa. Myślałam naiwnie, że ten nadmiar słodyczy sprawi, że moje chłopaki choć raz nie zjedzą całego ciasta w godzinę ale byłam w błędzie :D
Ciasto jest, jak to zwykle u mnie, bardzo łatwe i wyjdzie chyba każdemu :) Także polecam :)

Ciasto jest, jak to zwykle u mnie, bardzo łatwe i wyjdzie chyba każdemu :) Także polecam :)

poniedziałek, 10 grudnia 2012
Sznycle z indyka smażone w cieście
Sznycle z indyka zakupiłam pod wpływem impulsu. Leżały sobie w lodówce takie ładne kawałki mięsa, od razu poporcjowane ( to jest niebywałą zaletą, bo obcowanie z surowym mięsem nie jest dla mnie zbyt dużą przyjemnością - im mniej kontaktu dotykowego, tym lepiej :) ), no i wylądowały w koszyku.
Nie jadłam ich nigdy wcześniej. Zwykle bowiem po prostu sięgam po pierś z kurczaka i tyle.
Sznycle usmażone w cieście są mięciutkie, soczyste - myślę, że posmakują większości dzieci.
Nie jadłam ich nigdy wcześniej. Zwykle bowiem po prostu sięgam po pierś z kurczaka i tyle.
Sznycle usmażone w cieście są mięciutkie, soczyste - myślę, że posmakują większości dzieci.
Kasza jaglana na słono - z marchewką i groszkiem
Przejadły mi się chwilowo ziemniaki i ryż jako dodatki do obiadu. Nastała faza kasz.
Kasza jaglana ma mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Między innymi świetnie wpływa na drogi oddechowe, usuwając np. różnego rodzaju śluzy z organizmu - np. podczas kataru, czy kaszlu. Podziwiam więc mój organizm za to, że sam podsunął mi lekarstwo na przeziębienie, robiąc mi apetyt na tę kaszę właśnie :) Ale że niezbyt przepadam za słodkimi daniami, kaszę przygotowałam nieco nietypowo, bo na słono. Okazało się, że to naprawdę przepyszny i zdrowy zamiennik dla oklepanych ziemniaków.
Kasza jaglana ma mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Między innymi świetnie wpływa na drogi oddechowe, usuwając np. różnego rodzaju śluzy z organizmu - np. podczas kataru, czy kaszlu. Podziwiam więc mój organizm za to, że sam podsunął mi lekarstwo na przeziębienie, robiąc mi apetyt na tę kaszę właśnie :) Ale że niezbyt przepadam za słodkimi daniami, kaszę przygotowałam nieco nietypowo, bo na słono. Okazało się, że to naprawdę przepyszny i zdrowy zamiennik dla oklepanych ziemniaków.