Kategorie

niedziela, 30 grudnia 2012

Ślimaki drożdżowe - pizza rolls

Ot niby nic szczególnego, zwykła pizza. Ale z okazji Sylwestra w wersji na jeden kęs i nieco efektowniejszej postaci. Takie ślimaczki- rulony można zabrać ze sobą choćby na domówkę, bo będą smakować chyba każdemu - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Moja wersja dodatków to sos pomidorowy, ser, salami, pieczarki, ale tu oczywiście możecie sobie eksperymentować  do woli i użyć  tych składników, które najbardziej lubicie.

Ślimaczki z drożdżowe a'la pizza

sobota, 29 grudnia 2012

Szuba czyli śledź pod pierzynką

Ta sałatka warstwowa jest znana w wielu rejonach Polski- pod różnymi nazwami. Ostatnio spotkałam się nawet ze zdaniem, że szuba, a śledź pod pierzynką to dwa różne dania. No i szczerze mówiąc nie ogarniam :) Jeśli Wy wiecie coś na temat tych różnic - dajcie znać w komentarzach.

Ile nazw, tyle i sposobów przygotowania szuby. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni jabłko...różna bywa też kolejność warstw :) Jedno jest pewne - śledzia zabraknąć w niej nie może :)

Ja posiłkowałam się wersją Doroty z bloga smakuje.blox.pl

Sałatka warstwowa ze sledziem i buraczkami

piątek, 28 grudnia 2012

Sałatka z tortellini i kapustą pekińską

Sałatka z tortellini to kolejne danie ze świątecznego stołu, które pasuje również na stół sylwestrowy lub karnawałowy.

Mnie bardzo posmakowała, więc mimo że nie ja ją przygotowałam, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem wydębionym od szwagierki :)

Zdjęcia robione telefonem , więc jakość...sami wiecie :)


czwartek, 27 grudnia 2012

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i pomidorem - bez majonezu

Sałatkę tę zrobiłam na Wigilię, ale świetnie się nada również jako przystawka sylwestrowo-karnawałowa, ponieważ jest lekka, bez dodatku majonezu, a jak wiadomo część naszych gości, zwłaszcza płci żeńskiej, często bywa na diecie.

Jest bardzo prosta, kilkuskładnikowa zaledwie, ale jak powiedziała moja szwagierka : " w prostocie siła" :)

Lekka sałatka ryżowa z tuńczykiem i koperkiem

niedziela, 23 grudnia 2012

Pierogi z kapustą (bez grzybów)

To już ostatnie pierogi z mojego repertuaru w tym roku. Przygotowane specjalnie dla osoby, która grzybów nie lubi. Podrasowałam farsz olejem lnianym, który nadał mu kminkowego posmaku.
Biegnę dalej do kuchni, więc wybaczcie przykrótki wstęp :)

Pierogi z kiszoną kapustą i olejem lnianym

Pierogi z kaszą jęczmienną i rydzami

Eksperymentalne pierogi ze świeżymi (a właściwie mrożonymi) grzybami  - z dodatkiem kaszy i zielonej czubrycy. Całkiem niezłe. Mam nadzieję, że zaskoczą moich współbiesiadników przy Wigilijnym stole :)

Pierogi bez jajek z kaszą jęczmienną i świeżymi grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami bez jajek

Najczęściej ciasto na pierogi robię bez jajek - z samej mąki i wody - zaparzane. Tym bardziej na Wigilię. I choć to tylko dwa składniki, to ciasto zawsze mi wychodzi. Jest elastyczne, odpowiednio twarde, a pierogi nie rozklejają się w wodzie.

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z moich ulubionych dań na Wigilijnym stole. Przyznam, że cała reszta mogłaby dla mnie nie istnieć - z chęcią najadłabym się samymi pierogami :)

Pierogi nadziewane kiszoną kapustą i suszonymi grzybami leśnymi

środa, 19 grudnia 2012

Kruche ciastka z makiem bez jajek

To bardzo proste ciasteczka. Ale coś w sobie mają, bo Młody już drugi raz w przeciągu kilku dni poprosił o ich upieczenie. A nawet w tym pomaga :).

 Robimy je w dwóch wersjach. Część wałkujemy baaaardzo cieniutko - są wtedy po upieczeniu niewiarygodnie kruche, ale trudno je przechowywać, są bardzo delikatne. Pozostałe robimy nieco grubsze - nadal są pyszne i zachowują swój kształt, co nie jest bez znaczenia, gdy chcemy podać je gościom.

 Łatwe ciasteczka z makiem

niedziela, 16 grudnia 2012

Domowy smalec ze śliwką

     Gdybym wiedziała, że smalec z dodatkiem suszonych śliwek smakuje tak bosko, chyba w życiu nie jadłabym innego. Już mi nawet do niego nie potrzeba kiszonych ogórków, bo smak śliwki stanowi wystarczający kontrast dla smalcu i cebuli.

Smalec do smarowania chleba ze śliwkami suszonymi i cebulą

sobota, 15 grudnia 2012

Krokiety z kapustą i grzybami do Wigilijnego barszczu

To kolejny przepis z archiwum, więc wybaczcie jakość zdjęcia, w dodatku jednego tylko. Uznałam jednak, że przepis na krokiety z kapustą i grzybami przyda się przed Świętami.


Krokiety z kapustą i rydzami na Wigilię

czwartek, 13 grudnia 2012

Najszybsze pierniczki na Święta

Pierniczki te robiliśmy z Młodym w zeszłym roku. Na ostatnią chwilę, bo ja, jako że za piernikami nie przepadam, kompletnie nie miałam na nie "parcia", ale najmłodsza część rodziny uparła się że mają być i koniec.

Ich wielką zaletą jest to, że nie muszą  "leżakować". Można je zjadać właściwie zaraz po upieczeniu, a więc i przygotować nawet dzień przed Wigilią.
Nie jest to mój autorski przepis. Krąży on w internecie i pojawia się na wielu stronach, więc nawet trudno mi podać jego jedno konkretne źródło.
 
Pierniczki błyskawiczne na Boże Narodzenie
 

środa, 12 grudnia 2012

Pieczone polędwiczki w sosie rydzowym

Grzyby wybitnie kojarzą mi się ze Świętami. Nie tylko z Wigilią kiedy to na stole królują pierogi, czy kapusta z grzybami. Dlatego też dzisiaj chciałabym polecić Wam danie, które z powodzeniem możecie przygotować np. na Pierwszy Dzień Świąt.

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym i natką pietruszki

wtorek, 11 grudnia 2012

Ciasto z budyniem, masą krówkową i orzechami

To bardzo słodkie ciasto, troszkę podobne do snickersa. Jak dla mnie malutki kawałek wystarczy, żeby się zasłodzić na maksa. Myślałam naiwnie, że ten nadmiar słodyczy sprawi, że moje chłopaki choć raz nie zjedzą całego ciasta w godzinę ale byłam w błędzie :D

Ciasto jest, jak to zwykle u mnie, bardzo łatwe i wyjdzie chyba każdemu :) Także polecam :)

Łatwy snickers z orzeszkami arachidowymi

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Sznycle z indyka smażone w cieście

Sznycle z indyka zakupiłam pod wpływem impulsu. Leżały sobie w lodówce takie ładne kawałki mięsa, od razu poporcjowane ( to jest niebywałą zaletą, bo obcowanie z surowym mięsem nie jest dla mnie zbyt dużą przyjemnością - im mniej kontaktu dotykowego, tym lepiej :) ), no i wylądowały w koszyku.

Nie jadłam ich nigdy wcześniej. Zwykle bowiem po prostu sięgam po pierś z kurczaka i tyle.
Sznycle usmażone w cieście są mięciutkie, soczyste - myślę, że posmakują większości dzieci.

Filet z indyka w cieście naleśnikowym

Kasza jaglana na słono - z marchewką i groszkiem

Przejadły mi się chwilowo ziemniaki i ryż jako dodatki do obiadu.  Nastała faza kasz.

Kasza jaglana ma mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Między innymi  świetnie wpływa na drogi oddechowe, usuwając np. różnego rodzaju śluzy z organizmu - np. podczas kataru, czy kaszlu. Podziwiam więc mój organizm za to, że sam podsunął mi lekarstwo na przeziębienie, robiąc mi apetyt na tę kaszę właśnie :) Ale że niezbyt przepadam za słodkimi daniami, kaszę przygotowałam nieco nietypowo, bo na słono. Okazało się, że to naprawdę przepyszny i zdrowy zamiennik dla oklepanych ziemniaków.